وردپرس بر پایه زبان PHP نوشته شده و از MySQL به عنوان سیستم مدیریت پایگاه داده آن استفاده میشود. اما به مراتب نیازی نیست که شما برای استفاده از وردپرس دانش و آگاهی کامل ازPHP و MySQL داشته باشید.
با این حال داشتن یک دانش پایه و حداقلی از ۲ مقوله بالا میتواند به شما در عیب یابی و حل مشکلات کمک کند و همچنین دانش شما را در این باره که وردپرس چگونه کار میکند و چه چیزی در پشت صحنه آن اتفاق میافتد را بالا خواهد برد.
ما در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد که وردپرس چگونه از بانک اطلاعاتی که شامل مقدمههای پایه جداول پایگاه داده است، استفاده میکند.
همچنین ما به شما نشان خواهیم داد که چگونه پایگاه داده وردپرس را با استفاده از phpMyAdmin مدیریت کنید، که این مدیریت شامل ساخت بکآپ از پایگاه داده، بهینهسازی پایگاه داده وردپرس و بسیاری موارد دیگر خواهد بود.
این متن یک راهنمای همهجانبه از مدیریت پایگاه داده وردپرس است که ما آن را جهت سهولت در یافتن مطلب مورد نظر به صورت یک فهرست از مطالب مربوطه جمعآوری کردهایم:
- پایگاه داده چیست و وردپرس چگونه از آن استفاده میکند؟
پایگاه داده یک سیستم ذخیره سازی و دریافت اطلاعات با یک رویه منظم و مشخص است. پایگاه داده اجازه میدهد که نرمافزار، دادهها را با یک روند برنامهریزی شده مدیریت کند.
برای مثال وردپرس از زبان PHP برای ذخیره و بازیابی اطلاعات از پایگاه داده استفاده میکند.
اطلاعات ذخیره شده در یک پایگاه داده وردپرسی شامل پستها، صفحات، نظرات، دستهبندیها، برچسبها، فیلدهای اختصاصی، کاربران و تنظیمات دیگر وردپرس میشود. در ادامه این متن آموزشی زمانی که به صورت کلی جداول پایگاه داده وردپرس را توضیح دادیم، جزئیتر درمورد اطلاعات نام برده شده بالا توضیح خواهیم داد.
زمانی که شما برای اولین بار وردپرس را نصب میکنید، از شما میخواهد که یک نام، یک دامنه، یک نام کاربری و یک گذرواژه برای پایگاه داده خود تعریف نمایید. این اطلاعات در یک فایل پیکربندی شده به نام wp-config.php ذخیره خواهد شد.
درطول مراحل نصب، وردپرس از اطلاعاتی که شما در پایگاه داده خود به منظور ساخت و ذخیره سازی دادههای نصب شده در داخل آن جداول تعریف کردهاید، استفاده میکند.
وردپرس پس از نصب، پرس و جوهای مربوط به این پایگاه داده را به شکلی پویا به صورت صفحات HTML برای وبسایت یا وبلاگ شما اجرا میکند.
این دقیقا همان نکتهای است که به شدت وردپرس را قدرتمند نشان میدهد زیرا شما دیگر مجبور نیستید که یک فایل .html جدید برای هریک از صفحات سایت خود بسازید. درواقع وردپرس همه کارها را به شکلی روان و پویا در دست میگیرد.
پایگاه داده وردپرس در کجا ذخیره میشود؟
وردپرس از MySQL به عنوان سیستم مدیریت پایگاه داده استفاده میکند به صورتی که نرم افزار آن برروی WordPress Hosting Server نصب میشود. پایگاه داده وردپرس شما نیز برروی همان سرور ذخیره خواهد شد.
در بیشتر محیطهای میزبانی این مکان در دسترس نیست. بنابراین اگر شما بر روی یک VPS hosting plan یا یک سرور اختصاصی وردپرس خود را راهاندازی کردهاید، میتوانید از command line tools برای مشخص کردن آدرس پایگاه داده استفاده کنید.
اغلب این آدرس همانند رویه زیر است:
/var/lib/mysql/your_database_name
مهم است که یادتان بماند که شما نیاز جدی به دسترسی مستقیم به پایگاه داده ندارید. شما میتوانید از ابزارهای دیگری مانند phpMyAdmin برای مدیریت پایگاه داده خود استفاده کنید.
- PhpMyAdmin چیست؟
یک نرمافزار تحت وب است که به شما اجازه میدهد تا پایگاه داده خود را توسط مرورگر رایانه خود مدیریت کنید. یک رابط کاربری ساده که به شما اجازه میدهد تا دستورها و اعمال پایگاه داده MySQL خود را مدیریت کنید.
شما همچنین میتوانید با استفاده از این ابزار به ایجاد تغییرات در جداول، ستونها و فضاهای دیگر بپردازید. همچنین این ابزار به شما اجازه میدهد تا به وارد کردن، خارج کردن و یا پاک کردن اطلاعات نیز در داخل پایگاه داده بپردازید.
- چگونه به phpMyAdmin دسترسی پیدا کنیم؟
PhpMyAmin به صورت پیش فرض در تمام کمپانیهای هاست از قبل نصب شده است و شما میتوانید آن را از قسمت Databases در صفحه cpanel خود مشاهده کنید.
متاثر از شرکت ارائه دهنده هاست شما، صفحه cpanel شما میتواند متفاوت باشد، اما شما باز هم میتوانید در قسمت پایین بخش Databases نماد phpMyAdmin را پیدا کنید.
با کلیک کردن روی نماد phpMyAdmin برای شما صفحهای باز میکند که از ستون سمت چپ آن میتوانید پایگاه داده وردپرس خود را انتخاب کنید. بعد از آن phpMyAdmin به شما جداول پایگاه داده شما را نمایش میدهد.
- درک جداول پایگاه داده وردپرس:
هر نسخه نصبی وردپرس دارای ۱۲ جدول پایه پایگاه داده است. هر جدول پایگاه داده از بخشهای مختلف و صورتهای کار آمد وردپرس تشکیل شده است.
با یک نگاه به ساختار این جداول به راحتی میتوان متوجه شد که قسمتهای مختلف سایت شما در کجا ذخیره شدهاند. جداول پایه وردپرس درحالت نصب به شکلهای شکلهای زیر هستند:
Note:
wp_ قبل از نام هر جدول که قرار بگیرد پیشوند پایگاه دادهای است که شما درحین نصب آن را انتخاب کردهاید.
wp_commentmeta:
این جدول شامل اطلاعات اصلی دربارهی نظرات منتشر شده در سایت وردپرس است. این جدول از ۴ بخش meta_id، comment_id، meta_key و meta_value تشکیل میشود. هر meta_id با یک comment_id در ارتباط است. یک مثال از اطلاعات ذخیره شده در نظرات، وضعیت کامنتها میباشد.
wp_comments:
همانطور که از نام آن مشخص است این جدول شامل کامنتهای وردپرس شما میشود. محتوای این کامنتها شامل نام نویسنده، url، ایمیل، کامنت و… میباشد.
wp_links:
به منظور مدیریت ساخت بلاگها از آخرین ورژن وردپرس یا افزونه link manager استفاده کنید.
wp_options:
این جدول بیشتر شامل تنظیمات site-wide وردپرس شما مانند: url سایت، ایمیل ادمین، دستههای پیش فرض، پستهای هر صفحه، قالب زمان و بسیاری موارد دیگر میشود. این جدول در افزونههای وردپرسی بیشماری برای ذخیره تنظیمات افزونه به کار میرود.
wp_postmeta:
این جدول شامل اطلاعات اصلی دربارهی پستهای وردپرسی، صفحات و انواع پستهای سفارشی است. جهت مثالی از اطلاعات postmeta میتوان به الگویی که برای نمایش صفحات، فیلدهای سفارشی و… استفاده میشود، نام برد. برخی افزونهها مانند WordPress SEO Information نیز از این جداول برای ذخیره دادههای افزونه استفاده میکنند.
wp_posts:
نام این جدول پست است اما در واقع این جدول تمام انواع پستها یا انواع محتوا را شامل میشود. این جدول تمام پستها، صفحات، اصلاحات و انواع پستهای شخصی را شامل میشود.
wp_termmeta:
این جدول به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا متادادههای سفارشی شده را تحت سفارشهای طبقه بندی شده ذخیره نمایند. برای مثال WooCommerece از این جدول به منظور ذخیره متادادههای ویژگی و دسته بندی محصولات استفاده میکند.
wp_terms:
وردپرس دارای یک سیستم طبقهبندی شده قدرتمند است که به شما اجازه میدهد تا شما محتوای خود را به خوبی سازماندهی کنید. طبقهبندی یک به یک موارد را terms مینامند و این termها در این جدول ذخیره میشود. برای مثال دستهبندی و برچسبهای وردپرس شما طبقهبندی شده هستند و هر کدام از این دستهها یا برچسبها داخل یک term میباشد.
wp_term_relationships:
این جدول به مدیریت کردن روابط بین انواع پستهای وردپرسی با termهای موجود در جداول wp_terms میپردازد. برای مثال این همان جدولی است که به وردپرس کمک میکند تا پستهای (برای مثال) X موجود در دسته (برای مثال) Y را تعیین کند.
wp_term_taxonomy:
در این جدول termهای مشخص شده در جدول wp_terms تعیین میگردد. برای مثال اگر شما یک term با نام آموزشهای وردپرس داشته باشید، این جدول شامل دادههایی خواهد بود که به شما میگوید که با یک طبقهبندی با نام دستهبندی در ارتباط هستید. اگر بخواهیم به صورت خلاصه گفته باشیم، این جدول دارای دادههایی است که به وردپرس کمک میکند تا بین اینکه کدام term دسته بندی است و کدام term برچسب است و…تمایز و تفاوت قائل شویم.
wp_usermeta:
شامل ابر اطلاعات دربارهی ثبتنام کاربران برروی سایت شما میشود.
wp_users:
شامل اطلاعاتی از کاربران مانند: نام کاربری، گذرواژه، ایمیل کاربر و… خواهد بود.
پایگاه داده وردپرس شما شامل تنظیمات مهم وردپرسی مانند همهی پستهای وبلاگ شما، صفحات، نظرات و کامنتها و بسیاری موارد دیگر است. زمانی که شما از phpMyAmin استفاده میکنید باید به شدت مراقب باشید چون ممکن است در آخر همهی دادههای مهم به صورت تصادفی پاک شود و از بین برود.
محض احتیاط سعی کنید که همیشه یک بکآپ و نسخه پشتیبان کامل تهیه کنید، که به شما این امکان را میدهد تا در زمان نیاز آن اطلاعات را بازیابی کنید.